Naše kuchyně

Kuchařka nám vaří, smaží, potěšit se všechny snaží. V misce míchá kašičku pro celičkou školičku.

Dostat do malých dětí jiné jídlo, než jsou ta jejich oblíbená, je často nadlidský výkon. Zatímco červenou papriku obyčejně milují, zelenou nechtějí vzít do úst v žádném případě. Nevadí, skvělé je, že jí alespoň něco.

Pokud někdo nemá rád mrkev vařenou, ale jenom strouhanou nevařenou? To přece nevadí! Vzpomeňte si na to, jak jste sami některá jídla v dětství odmítali a nenuťte do nich své děti. Na některých zásadách však trváme, protože pestrost a vyváženost je pro zdravý vývoj dětí důležitá.

Děti by měly jíst přirozené, průmyslově nezpracované potraviny. Pokud si totiž zvyknou jíst hranolky s přidanou solí a dalšími ochucovadly v podobě různých  „éček“, pak už těžko někdy budou chtít jíst „obyčejné“ brambory. Jednoduché a přirozené chutě, to je něco, co dítěti v raném věku prospívá. Je to jedna z nejúčinnějších prevencí obezity a předpokladu zdravého stravování.

Naše paní kuchařka Zdenka
Zdeňka Navrátilová - naše paní kuchařka

Jídelníček (15.4. - 19.4. 2024)

Jídelníček MŠ Sluníčko od 14.4.2024

Kvalita jídel a složení jídelníčku

Iveta Ketnerová
Iveta Ketnerová
Vedoucí školní jídelny a domovnice

Pravděpodobně každý rodič, který se chystá dát své dítě do mateřské školy, se zabývá také otázkou, jaká je kvalita jídla v mateřské škole. Toto vzrušení rodičů je pochopitelné. Kvalita jídel v mateřské škole je přísně kontrolována a zodpovídá za ni vedoucí školní jídelny.

Vedoucí školní jídelny musí přepočítat a naplánovat všechny jídelníčky tak, aby došlo ke splnění měsíční průměrné spotřeby sledovaných potravin a zároveň byla dodržena požadovaná pestrost jídel. Samotné vaření podle takto „normovaných“ receptů je už na zodpovědnosti kuchařky.

Stravování se řídí výživovými normami, které jsou stanoveny v příloze č.2 k vyhlášce č. 107/2005 Sb., v platném znění. V této vyhlášce je upraveno mimo jiné také zařazení dětí do kategorií podle věku a výši finančních normativů na nákup potravin.

Pro zajímavost se můžete podívat na „spotřební koš potravin“, který je přílohou výše uvedené vyhlášky, podle které se musí řídit všechny školní jídelny v České republice. Jedná se o průměrnou spotřebu jednotlivých potravin – komodit, které má mít strávník obsaženy ve stravě. Průměrná spotřeba se počítá za měsíc.

Zdravé jídlo pro děti

Chléb, obiloviny a brambory

Do této skupiny patří pečivo, těstoviny, brambory, rýže, kuskus a snídaňové cereálie. Všechny tyto potraviny obsahují komplex uhlohydrátů, které dodávají Vašemu dítěti energii. Každé jídlo a svačina by měly mít alespoň jednu porci potravin z této skupiny.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina poskytují Vašemu dítěti množství vitamínů a minerálních látek a jsou také hlavním zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Jsou důležitou součástí zdravé výživy a měly by být obsaženy ve všech jídlech. Je dobré podávat je i jako svačiny.

Mléko a mléčné výrobky

Do této skupiny patří mléko, tvaroh, sýr a jogurt. Všechny tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny, vápník a další vitamíny a minerální látky.  Ujistěte se, že dítěti nedáváte příliš mnoho sýra, protože může obsahovat hodně soli.

Maso, ryby, vejce, ořechy a luštěniny

Potraviny v této skupině obsahují bílkoviny, železo, zinek, různé minerály a vitamíny. Snažte se podávat dítěti 1 nebo 2 malé porce těchto potravin denně.

Rychlý kontakt